Novi i bolji recnici.lingea.rs

U većini evropskih zemalja u septembru počinje školska i akademska godina. Upravo zbog toga nismo zabušavali i pripremili smo nekoliko noviteta: nove podatke, nove opcije i kao bonus - tematske krugove.

Prošireno pretraživanje

U polju za pretraživanje se pojavio novi taster . Šta se krije ispod njega?

Fulltext: ako želite da npr. pronađete sve odrednice iz oblasti filozofije ili geologije dovoljno je da u polju struka izaberete odgovarajuću skraćenicu fil. ili geol. U polju stil možete npr. da nađete sve razgovorne izraze (razg.) ili sve reči iz američkog engleskog (AmE). Slična pretraga je moguća i u francuskom rečniku. Možete da tražite sve odrednice iz kanadskog francuskog (CaF) ili argentinske izraze (ArgE) u španskom.

Šabloni: ova opcija nudi široku primenu. Ako su vam na engleskom potrebne odrednice koje počinju na ab- i završavaju se na na –ly dovoljno je da u ovoj kartici u polju za pretraživanje napišete ab*ly, aplikacija će pronaći i prikazati reči absentlyabsolutelyabundantly i sl. Ako unesete npr. n?c? program će naći reči necknice i nick. To će koristiti ne samo ljudima koji rado rešavaju ukrštene reči, već i svima onima koji žele da učenje jezika ožive raznim igrama ili da prosto elgantno proširuju svoj fond reči.

Anagrami: u ovom delu možete da pretražujete anagrame, dakle reči koje se sastoje od istih slova koje ima zadana reč. U engleskom jeziku takvih slučajeva je mnogo i njihova pretraga spada među omiljene igre. Probajte da unesete reči kao npr. breakpriestrock, sacral ili this. Ostale nađite sami!

Novi podaci

Sve rečnike redovno aktualizujemo, pored najtraženijih jezika (engleski, nemački, francuski, španski, ruski) poslednjih meseci smo radili pre svega na poljskom, norveškom, švedskom, hrvatskom i slovenačkom. Kinesko-srpski rečnik je već  sada izrazito veći od dosada izdatih rečnika u štampanom obliku u Srbiji. One koji se interesuju za baltičke jezike sigurno će obradovati morfološka pretraga u litvanskom i letonskom jeziku, u grčkom možete da unosite odrednice na latinici ili bez dijakritičkih znakova. Detaljan pregled obima rečnika za pojedinačne rečnike možete da pronađete na https://recnici.lingea.rs/sr/sum.

Teme

Na gornjoj traci se pored izbora jezika nalazi sledeća opcija portala. Ovde je osim konverzacije i pregleda gramatike nova opcija Teme.

novi-i-bolji-recnici-rs.jpg (164 KB)

Nakon što izaberete ovu opciju na levom delu glavnog prozora će vam se prikazati pregled tema podeljenih u dve velike grupe Priroda i Društvo. U delu Boje, oblici, brojevi izaberite npr. temu Oblici, prikazaće vam se spisak svih odrednica iz ove teme. Ukoliko kliknete na bilo koju od ovih reči u glavnom prozoru će se pojaviti cela odrednica. Na ovaj način možete da lepo proširujete fond reči i da razumete reči u širem kontekstu. Pogledajte tekstualni pregled tema.

O portalu

Recnici.lingea.rs je najveći portal rečnika za učenje jezika i to u svetskim razmerama. Sadrži i preglede gramatika, konverzaciju, primere upotrebe reči i teme. Za glavne evropske jezike nudi audio primere izgovora i detaljne tabele morfologije. Za razliku od prevodilaca omogućava razumevanje stranog jezika, dakle prigodan je za nastavu. Više o problematici možete da pročitate na https://recnici.lingea.rs/info.