Automatska podela reči

Istorijski najstariji, obimom najmanji, ali opet koristan kao malo koji drugi. Tako može da se opiše modul za automatsku podelu reči na kraju reda. Prosto je neophodan za prelom u kolone u programima za stono izdavaštvo, a u poslednje vreme nalazi primenu i u naprednijim čitačima elektronskih knjiga.

Jezički deo

Modul za podelu reči ne koristi obimnan rečnik, već pažljivo izabran skup paradigmi za podelu reči. Zato je deo s podacima veoma kompaktan, npr. kompletna datoteka s paradigmama za podelu čeških reči zauzima svega 30 kB memorije, pri čemu postiže uspešnost preko 99,5%. Pored izvornog srpskog fonda reči obuhvata i niz termina ili stranih izraza (ci-to-pla-z-ma, spek-t-ro-skop, soft-ver, play-boy, Bre-tagne) ili nejednoznačne srpske reči (pod-i-ći u smislu proći ispod, ali po-di-ći u pomeriti prema gore). Poštuje i tipografska načela kao što je zabrana podele reči poput „negovana”, čiji bi drugi deo na početku reda (ili čak stranice) mogao da izazove nepoželjne asocijacije.

Programsko rešenje

Program za automatsku podelu reči dizajniran je kako bi u maksimalnoj mogućoj meri postizao sve mogućnosti podele date reči. Dakle, za razliku od jednostavnih algoritama za podelu, on se ne ograničava na određivanje samo nekoliko bezbednih mogućnosti podele. Sastavni deo programskog rešenja je veoma efikasan algoritam za pretragu paradigmi i informacija za podelu. Brzina pretrage svih paradigmi za određenu reč zavisi samo od dužine reči, a ne od broja paradigmi. S obzirom na primenjenu strukturu leksikona paradigmi, ovaj algoritam je u isto vreme i dosta jednostavan, što ga čini lako upotrebljivim u bilo kakvom proizvodu.

Dostupne funkcije

  • Povratak svih mogućih tačaka za podelu reči.

Trenutno nudimo modul za podelu reči za široki spektar jezika (vidi tabelu) i platformi (vidi pregled).

Reference

Podela reči firme Lingea je integrisana u programu Adobe InDesign, najraširenijem sistemu za prelom knjiga i drugih publikacija, kao i u svim programima paketa Microsoft Office (Word, PowerPoint i drugi). Kvalitet našeg algoritma za podelu za češki možete da pratite i u češkoj dnevnoj štampi, jer na primer dnevne novine MF Dnes i Lidové noviny koriste CMS sisteme u kojima je ugrađen upravo naš modul.