Učite reči uz recnici.lingea.rs

Želite da provežbate ili da obnovite svoj fond reči? Planirate da naučite reči iz određenog tematskog kruga, kao što su npr. ptice, voće, odeća, stanovanje, porodica, hobiji, muzički instrumenti, sportovi, radionička oprema ili prevozna sredstva? Želite jednostavno da proverite koliko toga ste posle škole zaboravili? Upravo vama je namenjena nova opcija na recnici.lingea.rs

Najbolje je da počnete odmah. Na gornjem meniju umesto stranice Rečnik izaberite poslednju opciju iz ponude, dakle Vežbanje reči. U slučaju engleskog jezika će vam se prikazati ponuda tema https://recnici.lingea.rs/englesko-srpski-ucenje. Izaberite bilo koju temu i počnite: za svaku reč iz teme aplikacija nudi 4 mogućnosti od kojih je samo jedna ispravna. Na kraju testa vas čekaju rezultati, pogrešni odgovori su označeni crvenim krstićem i odmah možete da pogledate koji odgovor je bio ispravan. 

vezbanje-reci-engleski-srpski.jpg (102 KB)

Ukoliko utvrdite da je određena tema prvi put bila izvan vaših mogućnosti, ne oklevajte i prepustite se delu Učenje. To ćete učiniti uz pomoć tastera ucenje-recnici-lingea-rs.png (804 b) koji se nalazi u gornjem desnom uglu prozora. U ovom režimu vam aplikacija prevodi pojedinačne rečničke odrednice u izabranom intervalu, npr. svakih 5 sekundi. Ukoliko neku odrednicu ne stignete da pročitate, nikakav problem, uz pomoć strelica možete da se vratite na prethodnu, a onda da nastavite. Prikazivanje odrednica je moguće pauzirati isto kao i na običnom plejeru. Na taj način možete da provežbate bilo koju temu sa spiska.

ucenje-reci-engleski-srpski.jpg (102 KB)

U gornjem levom delu prozora primetite taster taster-recnici-lingea-rs.jpg (1 KB). Uz pomoć njega možete da menjate vežbanja sa prevođenjem engleskih reči na srpski na vežbanja sa prevođenjem srpskih reči na engleski. 

Učenje i testiranje fonda reči vam neće tek tako dosaditi. Aplikacija konstantno menja ponudu reči. Upravo zbog toga su odrednice prevođene uvek drugim redosledom, sa drugačijom ponudom tačnih i pogrešnih odgovora. Ukoliko odrednica ima više tačnih prevoda, može da se pojavi bilo koji od njih. Zbog toga morate da budete obazrivi i kod relativno jednostavnih tema i da na vreme shvatite da data reč pored svog osnovnog i najpoznatijeg značenja ima i neka druga, sekundarna. U slučaju da pogrešite, nemojte da se nervirate. Cilj programa nije da dobijete ocenu ili da vas demotiviše, već da na zabavan način raširite svoj fond reči. Enjoy! 

Na kraju ostaje da dodamo nekoliko brojki. Portal recnici.lingea.rs trenutno nudi više od 3000 tema za 30 jezika u oba smera i to sasvim besplatno. U okviru svake teme ćete naći 20-50 reči. Na taj način možete da prilikom učenja stranog jezika usvajate fond reči na raznorazne teme.