Istanbul i egejska obala

Istanbul i egejska obala

book
Knjiga
990 din

Istanbul je jedan od najčudesnijih gradova na svetu. Deo njegove magije čini njegov položaj – Istanbul je jedini grad na svetu koji leži na dva kontinenta. Isto kao što se ovde mešaju vode Crnog i Egejskog mora, tu se mešaju i kulture Zapada i Istoka. Takođe, Istanbul je jedini grad koji je bio centar kako hrišćanskog, tako i islamskog carstva. Pod imenom Konstantinopolj bio je jedan od centara hrišćanstva više od 1000 godina, a pod imenom Istanbul bio je sedište osmanskih sultana.

Glavne turističke atrakcije su koncentrisane u srcu starog Istanbula. Grad je vekovima bio otvoren uticajima sa Zapada i Istoka, a ovo međusobno prožimanje ideja pomoglo je u stvaranju jedne od najslikovitijih, najfascinantinjih i najgostoljubivijih kultura na svetu. Ona nije ni evropska, ni orijentalna, nego je neponovljiva, prosto jedinstveno istanbulska.

Egejska obala Turske nudi kombinaciju prirodnih lepota i istorije. Nekada je bila jedno od najgušće naseljenih područja antičkog sveta sa celim nizom poznatih gradova: Trojom, gradom Ilijade i Odiseje, Smirnom (današnjim İzmirem), Homerovim rodnim mestom. Sard je bio dom bogatog kralja Kreza, u Efesu je propovedao jevanđelje Sveti Pavle, a Halikarnas (današnji Bodrum) bio je rodno mesto istoričara Herodota. Tu su i ostaci dva od sedam čuda sveta, i to Artemidin hram u Efesu i Mauzolej u Halikarnasu. Među istorijskim mestima rasuto je mnoštvo divnih plaža i živopisnih ribarskih sela.

Bibliografski podaci

ISBN978-86-6451-036-3
Povezbroš
Format144 x 105 mm
Broj strana143
Izdanje1
Izdato2016