Rim

Rim

Izreka „Svi putevi vode u Rim” nije samo retorička figura. U antičko doba svi putevi su se zaista lepezasto širili iz glavnog grada Rimskog carstva. Rim, ili Večni grad, bio je poznat kao caput mundi – glavni grad sveta. On je upravljao imperijom koja se pružala od Galije i Španije na zapadu sve do Egipta i Male Azije na istoku. Naš vodič će vam predstaviti ovaj glavni grad sveta.

izdanje: 1, 2016
strana: 143
format: 14,4 x 10,5 cm
ISBN: 978-86-6451-035-6
povez: broš
cena: 790 din
Sadržaj
  • Posetite drevni Koloseum, Španske stepenice ili baziliku Svetog Petra
  • Gde za doživljajima: od modernih butika preko tradicionalne pice margherite do opere u Karakalinim termama
  • Lokalna kultura: prostrani trgovi, svetski poznate bogomolje, porodične trattorije i temperamentni Italijani
  • Praktični saveti: gde spavati, jesti i kako putovati
Galerija
Preporučujemo
Detaljne informacije

Izreka „Svi putevi vode u Rim” nije samo retorička figura. U antičko doba svi putevi su se zaista lepezasto širili iz glavnog grada Rimskog carstva. Rim, ili Večni grad, bio je poznat kao caput mundi – glavni grad sveta. On je upravljao imperijom koja se pružala od Galije i Španije na zapadu sve do Egipta i Male Azije na istoku.

Naš vodič će vam predstaviti ovaj glavni grad sveta. Ne samo da je Rim bio meka umetnosti u doba renesanse i neophodan cilj bogatih svetskih putnika na njihovom „Grand Tour” u 19. veku, nego je pre svega zadržao kosmopolitski uticaj kao centar hrišćanstva i sedište rimokatoličke crkve.

Položaj grada je bliže bezbrižnom jugu Italije nego užurbanom severu. Ipak, Rim nije grad stagnacije. Kroz 27 vekova svog postojanja svedočio je rođenju i propadanju raznih imperija, dolascima i odlascima papa i careva, procvatu i slabljenju umetničkih pokreta. Ni kao moderan evropski grad Rim ne živi od svoje stare slave, nego aktivno ispunjava ulogu modernog političkog i poslovnog centra dok nastoji da očuva svoju jedinstvenu kulturnu baštinu.